maanantai 17. kesäkuuta 2013

Bongaamaan!


Tervetuloa yhden pilvibongarin kanssa mukaan oppimaan erinlaisia pilviä! Sanon kyllä ensiksi että tärkeintä ei ole nimien opettelu ( minulla voi olla jotkut pilvityypit ehkä väärin, ei haittaa! ) vaan se että ylipäätään etsit erityyppejä ja katselet pilviä!
Jos olet erityisesti kiinnostunut, kannattaa ostaa nämä kaksi kirjaa



 ja liittymään tänne!




Tämä suurenmoinen pilvi kuuluu Cumulus lajeihin ja sen on alalajiltaan congestus. Korkeus on suurempi kuin leveys, korkein cumulus pilvistä ja sen laki muistuttaa kukkakaalia. Tämä pilvi kantaa myös sisällään mukavan kuurosateen, mutta voi kasvaa vielä isoksi cumulonimbuseksi eli ukkospilveksi! Nämä elävät 600 - 900 m korkeudessa!



Seuraa johtajaa, taas yksi Cumulus Congestus pilvi. Hyvä nyrkkisääntö, korkeus suurempi kuin leveys.



Cirrocumulus lacunosus undulatus – huh huh mikä nimi! Suomeksi se olisi päälajiltaan palleropilvi ja siinä on kaksi muunnosta, lacunosus eli kennomainen ( pilvinauhat muodostavat aukkoja kuin verkossa tai hunajakennossa ) ja undulatus eli aaltomainen ( yksittäiset pilvet ovat järjestäytyneet aaltomaisesti väreiksi ja/ tai suuriksi laineiksi ).  Ne asustavat noin 5000 – 13 5000 m korkeudessa!



Altocumulus floccus perlucidus eli hahtuvapilvi kokkareisellä alalajilla ja osittain läpinäkyvällä muunnoksella. Tunnelma on kyllä ihanan lämmin ja utuinen. Pilvet peittelevät auringon yöunille, samalla kun pakkanen puristaa



Taas yksi cumulus perheen jäsen, tällä kertaa humilis pilvi. Nyrkkisääntö humilis pilviin on että ne ovat pienen pieniä ja leveys on korkeutta suurempi. Tässä on myös mukana yksi muunnelma, radiatus eli säteittäinen, jossa pilvet asettuvat jonoon tuulen muotoisesti.



Yölläkin on täydellistä bongailla pilviä! Tässä onkin Stratocumulus stratiformis perlucidus duplicatus. Eli päälajiltaan kumpukerrospilvi, alalajiltaan kerroksena esiintyvä , jossa on kahdenlaista muunnosta kaksinkertainen ja osittain läpinäkyvää. Kaikista lisänimistä huolimatta tällaisen stratocumuluksen tunnistaa helpoiten siitä että pilvet näyttävät yhdeltä isolta pilveltä, jossa on värimuunnoksia ja kerrosmuunnoksia.



Taas yksi klassinen esimerkki Altocumuluksesta.


Auringon laskut tekevät kyllä ihmeitä pilville. Tässä taas yksi cirrus pilvi



Pilvibongarit bongaavat muutakin kuin pilviä. He ovat myös kiinnostuneet valon ja jääkiteiden muodostumista erikoisista ilmiöistä. Tässä on tyypillinen väripilvi. Ne muodostuvat hyvin ohuisiin kerroksiin, ja tässä kumpukerrospilvi on saanut  hopeareunuksen sijasta hedelmäkarkkireunuksen.



Taas ihanan kesäisiä cumulus humilis pilviä, tai kuten Leonardo da Vinci sanoi ’’ kappaleita vailla pintaa’’.



pilvibongarit ihailevat lapsia jotka makoilevat kesälaitumilla ja yrittävät löytää pilvistä jotain asiaa tai esinettä. Voisiko tämä iso cumuluspilvi olla sittekin iso kuonoinen karhu tai jotain muuta?



Aurinkoa, säteitä ja cumuluspilviä. Täydellistä?


Apua? Ei kai se vaan vyöry päälle? Se on cumulonimbus calvus! Ukkospilvi valmiina iskemään päälle! (Calvus tulee siitä koska yläosa on pehmeä)



Laumasta eksynyt cumulus congestus!



Toinenkin laumasta eksynyt vai karannut? Cumulus Humilis



Taivaan kumpupilviä. Vaikka pilvet ovat tummia, ne eivät aina tarkoita sitä että niistä sataisi vettä. Tummuus johtuu siitä auringon sijainnista.



Ihania cumulus pilviä ja verhomaista altostratusta taustalla!



Tällaiset kauniit Cirrus pilvet muodostuvat putoilevista jääkiteistä. Sillä on monta alalajia ja muodostelmaa, tässä pilvessä on kuituista fibratus alalajia ja kalanruodonnäköistä vertebratusta



nämä pienet suloiset pilvet ovat palleropilviä eli cirrocumulusta



Viimeisenä on kuningasmakrillia muistuttava palleropilvi  jossa on undulatus eli aaltomaista muodostelmaa!

Eikun siitä vain bongailemaan!

Rakkaudella Aurora


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistanne!